De schaduw van Congo

>

Europeana Inside

Op 2 april 2012 is Europeana Inside (EU-Inside) gestart, een nieuw en omvangrijk Europees project voor digitaal erfgoed. EU-Inside gaat de participatie van erfgoedinstellingen aan Europeana makkelijker maken. Aan het project doen 28 partners uit 15 Europese landen mee, waaronder KMKG, Libis, Kadoc, KBIN, Erfgoed plus en IBBT namens België. Aan Nederlandse zijde neemt DEN het werkpakket "specificatie"  op. Op 17 en 18 april 2012 was de eerste bijeenkomst van het projectnetwerk in London. Eind juli vond de eerste netwerk en content provider meeting in het Kulturforum in Berlijn plaats. 




Europeana Connection Kit

Europeana Inside (@EuropeanaInside) wil de aanlevering van collecties aan samenwerkingsverbanden als Europeana zo makkelijk mogelijk maken door een Europeana Connection Kit te ontwikkelen. Hoewel de interesse bij erfgoedinstellingen om hun collecties in breder verband aan te bieden groot is, zijn er nog allerlei technische, juridische, financiële en organisatorische factoren die dat nu belemmeren. EU-Inside moet daar een eind aan maken. Door vergaande automatisering is het in de toekomst niet langer de vraag of je kán deelnemen (praktisch), maar alleen nog of je wíl deelnemen (strategisch). Als proof of concept voegen de 15 projectpartners met collecties tijdens het project in totaal 960.000 nieuwe objecten aan Europeana toe. Na oplevering daarvan kunnen nog eens 7.000 Europese collectie-instellingen, als zij dat willen, direct op dezelfde makkelijke manier aan Europeana aanleveren. DEN is leider van werkpakket 2 voor het opstellen van specificaties. Het Koninklijke Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) die ervaring heeft met talrijke Europese projecten (zoals Athena) leidt het werkpakket "Content".


Best Practice Network

EU-Inside is een zogenaamd Beste Practice Network. De aanpak concentreert zich op een set hulpmiddelen die (collectie)informatie vanuit collectieregistratiesystemen en objectbeheersystemen direct beschikbaar stellen aan verzamelsites (aggregatoren) zoals Europeana. De zogeheten Europeana Connection Kit zorgt voor de juiste formaten van de beschrijvingen en de goede licenties daarvan, en voor de voorwaarden voor hergebruik van de beschreven objecten. Als technisch projectpartner zijn verschillende softwarebedrijven voor het erfgoed in het netwerk opgenomen, waaronder Adlib. Samen hebben deze bedrijven de genoemde 7.000 collectiebeheerders als klant verspreid over heel Europa. De Europeana Connection Kit moet niet alleen in staat zijn metadata te verzamelen, maar ook om deze weer terug te sluizen naar de collectieregistraties. Dat biedt erfgoedinstellingen de kans om zelf ook te profiteren van de kennis die aan de collectie wordt toegevoegd, door verrijking met thesaurustermen, semantische verbindingen en user generated content.


Communicatiekanalen

Website van Europeana Inside: www.europeanainside.eu



Rol van het Museum voor Natuurwetenschappen (RBINS)

De bibliotheek van het Museum voor Natuurwetenschappen ageert als content provider en zal materialen uit haar historisch archief en foto collecties digitaliseren.  Als nationale aggregator werd voor Libis gekozen.  

RBINS Library - content
1. Posters d’expositions
2. Archives photos de 1899 à nos jours (expositions, expéditions)
3. Dossiers de l’Institut (transformations, rénovations)
4. Archives J. Lebon (de 1788 à nos jours)
5. Biographies et portraits des scientifiques majeurs de l’Institut
6. Sélection de cartes anciennes